در حال بارگذاری ...
شنبه 22 دی 1403
nus.ac.ir

سی مرداد روز بزرگداشت علامه مجلسی گرامی باد.

علامه مجلسی یکی از مشهورترین علمای شیعه عصر صفوی است که با نگارش بحارالانوار، به دین اسلام خدمت ارزنده ای کرد به همین دلیل باید با اتکا به منابع دست اول و با اتخاذ رویکردی متوازن و متعادل با روزگار و شخصیت این اندیشمند بزرگ آشنا شد.

علامه ملامحمد باقر مجلسی در 1006 هجری خورشیدی در اصفهان دیده به جهان گشود. تولد او همزمان با آخرین سال سلطنت شاه عباس اول بود. پدرش مولی محمدتقی، مشهور به مجلسی اول و از شاگردان بزرگ شیخ بهایی محسوب می شد و در علوم اسلامی از سرآمدان روزگار خود به شمار می‌رفت. خاندان علامه مجلسی از جمله پر افتخارترین خاندان های شیعه در سده های گذشته بودند.
علامه مجلسی از کـودکی با تعلیم و تربیت پـدر بزرگوارش، رشد و پرورش یافت و پس از آن به تحصیل علـوم روزگار خویش در حـوزه ی اصفهان پرداخت و با توجه به توانایی بالایش در مدت کوتاهی توانست مراحل گوناگون علمی را به خوبی سپری کند و بعد از مدتی به گردآوری علم حدیث و آثار اهل بیت(ع) مشغول شد.
وی که در مدرسه ی ملا عبدالله به اقامه ی نماز و آموزش مشغول بود، پس از درگذشت پدرش در مسجد جامع اصفهان فعالیت دینی خود را ادامه داد. در کلاس درس او بیش از هزار طلبه حضور می یافتند که از آن میان می توان به سید نعمت الله جزایری از نامی ‌ترین شاگردان وی اشاره کرد.
بحارالانوار شاهکار جاویدان علامه مجلسی به شمار می رود و شامل مجموعه ی اخبار، حدیث، داستان و تاریخ است که از پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) به وسیله ی بزرگان علم حدیث نقل شده و علمای گذشته در کتاب های خود به آن ها اشاره کرده اند.
دوره زندگی علامه مجلسی هنگامه ی استقرار حاکمیت شیعه بر ایران است. از این رو، وی در سایه ی این حکومت، برای حفظ فرهنگ اسلام تلاش کرد و راه های گوناگونی را برای رسیدن به اهداف علمی و اعتقادی خود، برگزید و از تلاش و کوشش در مسیر مورد نظر خویش دست برنداشت.
علامه مجلسی بارها با عشرت طلبی شاهان و درباریان به مخالفت برخاست و آن ها را از نتیجه های فسادهای مختلف آگاه ساخت. مواضع علامه مجلسی در برابر اهل سنت بسیار عالمانه و منطقی بود و با آنان تعاملی مناسب داشت. او دفاع از مذهب شیعه را بزرگترین وظیفه خود می دانست و این امر را در قالب علمی و فرهنگی اجرا کرد. وی بیشتر از مسیر نگارش کتاب، آموزش علوم دینی، پاسخ به شبهه ها و امور دینی به انجام دادن وظیفه ی خود می پرداخت.
نخستین تالیف علامه مجلسی کتاب الاوزان و المقادیر یا میزان المقادیر قلمداد می شود که در 1032خورشیدی نوشته شد و آخرین نوشته ی وی کتاب حق الیقین در 1038 خورشیدی است که به یک سال پیش از درگذشت وی مربوط می شود. او بیش از 100 کتاب به زبان فارسی و عربی نوشت که بحار الانوار 110 جلد و مراه العقول 26 جلد دارد.