در حال بارگذاری ...
شنبه 22 دی 1403
nus.ac.ir

دوازدهمین نشست کارآفرینی (رشتی دوزی راهی به سوی کسب و کار جدید )

دوازدهمین نشست کارآفرینی (رشتی دوزی راهی به سوی کسب و کار جدید )

رشتی دوزی یکی از رودوزی‌های سنتی ایران و از صنایع دستی شهر رشت، استان گیلان است که در فهرست آثار ملی ایران - میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) به ثبت رسیده‌است.در دهه ۸۰ شمسی یونسکو نام این رشته را که قبلاً قلابدوزی رشتی بوده به نام دیرین و بومی رشتی‌دوزی تغییر داده است. رشتی دوزی نوعی از رودوزی‌های سنتی ایرانی است که طی آن زمینه پارچه به وسیله نخ‌های ابریشمین رنگین به گونه‌ای بسیار زیبا و چشم نواز تزئین می‌شود. مرکز عمده رشتی دوزی شهر رشت است که به سبب شهرتی که در رشت داشته رشتی دوزی نامیده می‌شود. رشتی دوزی به سه روش ساده، برجسته و معرق دوخته می‌شود کاربرد این هنر از دیر باز تاکنون شامل پرده، فرش، پوشش زین، سجاده، روکش مقابر بزرگان، کلاه، لباس، رومیزی و روتختی است

اهداف :

  1. معرفی بازار جدید کسب کار در زمینه رشتی دوزی و دوخت های تزیینی
  2. تشویق دانشجویان برای ره اندازی کسب کار های کوچک و پر بازده  در زمینه رشتی دوزی


متن گزارش (به همراه تصویر ) نشست کار آفینی با موضوع " هنر رشتی دوزی راهی به سوی کسب و کار جدید " روز شنبه  29خرداد  راس ساعت   12:00 در آموزشکده دکتر معین رشت با حضور مسولین و دانشجویان علاقه مند برگزار گردید.

سیده خدیجه جعفری از معدود افرادی است که تلاش می‌کند دوخت‌های قدیمی را زنده نگه دارد.

او که در زمینه "رشتی دوزی" شناخته شده است گفت: رشتی‌دوزی یکی از رودوزی‌های سنتی است که سابقه طولانی دارد و قدمت آن به 550 سال پیش از میلاد تخمین زده می‌شود. این شیوه دوخت در اروپا خیلی رایج است اما مشخص نیست که چگونه وارد ایران و استان گیلان شده است. قدیمی‌ترین کارهایی که در گیلان وجود دارد متعلق به 400 سال قبل است و به نظر می‌رسد از زمانی که پرورش کرم ابریشم در ایران رواج یافت این نوع دوخت هم وارد ایران شد.

او در مورد فعالیت‌های خود در زمینه رشتی‌دوزی گفت: من سال‌هاست به این کار مشغول هستم و با توجه به اینکه طرح‌های قدیمی بسیار محدود بودند، طرح‌های سنتی را به روز کرده و با شکل‌ها و موارد استفاده متنوعی از آنها بهره می‌گیرم. در واقع با الهام گرفتن از طرح‌های قدیمی در آنها نوآوری کرده و رشتی دوزی را وسعت دادم.

جعفری افزود: سال 92 از طرف سازمان میراث فرهنگی رشت به سازمان یونسکو معرفی شدم و دو کار من به آنجا ارسال شد و نشان اصالت فرهنگی دریافت کرد. برای دوخت یکی از آنها نمد نرمی را به استادکار سفارش دادم تا قلاب از آن رد شود و بتوانم روی آن کار کنم. ابریشم را هم با رنگ‌های گیاهی مانند زردچوبه، سماق، پوست گردو و... رنگ کردم. روی نمد 75 در 75 سانتیمتر طرح بشقابی را که از قدیم وجود داشت بزرگ کرده و با افزودن جزئیات و ظرافت‌های بیشتر، طرح جدیدی خلق کردم.

. او با بیان اینکه رشتی‌دوزی در لباس هم قابل استفاده است گفت: بعضی از طراحان لباس نوارهای رشتی‌دوزی شده را سفارش می‌دهند تا برای دوختن روی لبه آستین، دامن و... استفاده کنند. معمولا این دوخت به صورت مستقیم روی لباس انجام نمی‌شود مگر اینکه پارچه ضخیم مانند پالتو باشد.جلسه راس ساعت 14:30 پایان یافت.